Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на
Коментари Харесай

Ердоган и Байдън с телефонен разговор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган организира телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, по време на който разискаха кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, оповестиха от дирекцията за връзки на турското президентство в неделя.

Ердоган е споделил на Байдън, че Стокхолм е подхванал стъпки в вярната посока, с цел да може Анкара да ратифицира кандидатурата ѝ, визирайки закона за битка с тероризма, само че че тези стъпки не са потребни, защото поддръжниците на Кюрдската работническа партия (ПКК) продължават да организират демонстрации в Швеция.

По време на диалога двамата водачи са разискали също по този начин доставката на изтребители F-16 и статута на Украйна в НАТО, се показва в отчета на президентството.

" Лидерите на САЩ и Турция се споразумяха да се срещнат на четири очи във Вилнюс и да обсъдят в детайли двустранните връзки и районните въпроси ", заяви още " Ройтерс ", представени от news.bg.

В четвъртък Швеция не съумя да убеди Турция да вдигне блокадата си по пътя на Стокхолм към участие в НАТО по време на среща на равнище външни министри, защото Анкара изиска повече действия в битката против тероризма.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че ще свика среща сред Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон във Вилнюс в понеделник.

Миналата година Швеция и Финландия подадоха молби за участие в НАТО, изоставяйки политиките на военно неприсъединяване, продължили през десетилетията на Студената война, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Заявките за присъединение към алианса би трябвало да бъдат утвърдени от всички членове на НАТО и до момента в който тази на Финландия получи зелена светлина през април, Турция и Унгария все още не са одобрили кандидатурата на Швеция. Стокхолм работи за присъединение на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през идната седмица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР